01
02
03
04
05
06
Zimní zahrady a pergoly
Garážová vrata

Česká nebo polská okna?

Otázka je to nesmyslná a hloupá. Co nám o oknech řekne informace, jestli jsou vyrobena tady nebo tam? Jaký je přesně rozdíl mezi oknem vyrobeným v Česku a oknem vyrobeným v Polsku? Zkusme na to přijít společně tím, že si odpovíme na několik zásadních otázek.

Proč a jak vznikla averze konkrétně proti polským oknům? Kdo ji vytvořil? Byli to snad zákazníci, kteří koupili polská okna a byli tak strašně nespokojeni s jejich kvalitou, že se v dobré víře, aby nenaletěli i ostatní spoluobčané, snaží o osvětu v tomto směru? Protože polská okna jsou špatná a česká dobrá? Kvalitu oken snad předurčuje geografická poloha výrobní firmy? Jinak řečeno v Polsku neexistuje výrobce kvalitních oken, současně v Česku výrobce nekvalitních? Jsme opravdu tak sebestředným národem, že jiný argument nepotřebujeme?

Vraťme se k tomu, kdo je šiřitelem těchto nesmyslných informací. Jsou to bezesporu čeští výrobci oken. Proč? Pud sebezáchovy. Snad se to dá i pochopit. Polsko je v oboru oken a dveří velmocí, najdeme zde firmy všech kategorií od levných a bezpochyby produkujících nekvalitní výrobky, až po firmy, které právem dosahují mezinárodního věhlasu. Je jich spousta, tady i tam, a všichni chtějí prodávat. Konkurenční boje jsou často (a platí to pro všechny obory) na ostří nože. Čeští výrobci zvolili taktiku zastrašování. Vyzdvihují problémy s nekvalitními okny z Polska (jako by bylo málo kauz s nekvalitními českými okny a s vykutálenými českými firmami) a zastrašují potenciální zákazníky polskou nálepkou jako symbolem podřadné jakosti.

My osobně máme zkušenosti s plastovými okny už téměř 10 let. Máme zkušenosti s okny mnoha výrobců a můžeme s klidným svědomím říct, že ta polská mohou být lepší jak ta česká nebo německá. Také jsme dříve pracovali s českými okny. Výrobci a dodavatelé nám „vymývali“ mozky, že polská okna jsou ŠPATNÁ, aniž bychom slyšeli název konkrétní firmy, která byla špiněna. Špiněno bylo prostě „polské okno“ bez ohledu na to, který z několika tisíců výrobců v Polsku ho vyrobí. Jednoznačná diskriminace. Dnes už nerozdělujeme okna na česká a polská, ale na dobrá a špatná. A my chceme prodávat dobrá okna. Kvalitní, poctivá, pěkná, bezpečná…tohle jsou atributy, které mají hodnotu. Nenechávejme se ovlivňovat argumenty, které nemají žádnou logiku. Čeští výrobci vyhlásili polským válku. My se ale nedáme, nebudeme zastírat původ našich oken. Byli bychom blázni, vždyť máme v zádech jednoho z největších a nejvýznamnějších výrobců oken v Evropě.

Společnost OKNOPLAST Group se kterou spolupracujeme, je jedna z nejmodernějších, s automatizovaným strojovým parkem a s více než 900 zaměstnanci produkuje 5000 okenních jednotek denně. Firma, která v mnohém určuje směr a vývoj celého odvětví a úspěšně dodává okna do mnoha evropských zemí. Firma, která za své autorské projekty a inovace sbírá významná ocenění. Proto už víme, že jsme se rozhodli správně. Není to taktika rychle zbohatnout a vyšumět. Je to taktika udržet si silnou pozici v oboru plastových oken co nejdéle. Jsme přesvědčeni o tom, že nabízíme to nejlepší, co nabídnout můžeme. A čirou náhodou je to z Polska.

Zpátky ale k českým oknům. Co přesně znamená české okno? V Česku působí sdružení s názvem Asociace českých výrobců otvorových výplní, o.s. , použiji tedy jejich definici českého okna. České okno je takové okno, u kterého došlo ke spojení rámu, okování a zasklení v České republice. Jinak řečeno, český je pouze svár, nebo řekněme kompletace. Vstupní materiály nejsou, ani nemohou být české. To už ale překvapivě nikoho nezajímá. Výše uvedené sdružení hlásá, že prosazuje kvalitativní hledisko stavebních otvorových výplní na tuzemském trhu, což tedy dělají především tím, že udělují českým výrobcům a prodejcům certifikát „zaručeně česká okna“. Co na zaručeně českém okně ve skutečnosti zaručuje onu kvalitu? Netušíme. O jiném kritériu, než geografickém, se nikde nepíše. Nikdo tedy před udělením onoho certifikátu nezjišťuje, odkud výrobce nakupuje profily, jakou třídu profil splňuje, jak silnou či jakého tvaru dává do oken výztuhu, jaké používá kování nebo těsnění či další (ne)podstatné skutečnosti, které dělají okno oknem. O kvalitě totiž tato prazvláštní reklama vůbec není.

Přijďte a poznejte rozdíl. My Vám máme co ukázat. Nálepku toho, že jsou naše okna vyrobená na území České republiky, nemáme, to je pravda. Za to máme jiné nálepky …

Třeba prestižní ocenění EURO LEADER 2011 v kategorii „Produkce otvorových systémů z PVC“ a za novinku „Nejlepší plastové okno Platinium Evolution. Toto prestižní ocenění je uznání za přispění do své branže otvorových systémů, vysoké kvality produktů i zároveň dynamického rozvoje exportních aktivit. Okno PLATINIUM získalo ocenění za výjimečný design, neopakovatelnou stylistiku a zároveň za inovativní technická řešení. Ocenění EURO LEADER je udělováno přes Porotu Evropské Konkurence v Promoci (Jury of the European Promotional Competition).

Nebo třeba ocenění BEST PRODUCT na veletrhu MADE EXPO 2012 v Miláně pro výrobek FULL COLOR, což je další s autorských projektů firmy Oknoplast. Jedná se o tzv. 100% imitaci dřeva, tedy renolitem jsou pokryty všechny části okna, včetně těch, které jsou viditelné při otevřeném okně.

Nebo třeba certifikát Q-CERT od prestižní a největší evropské organizace zabývající se vývojem, zkoušením a zpracováním technických norem a předpisů v oblasti otvorových výplní, IFT v Rosenheimu.

Až tohoto některý český výrobce dosáhne, pak je možno říci, že česká okna jsou stejně kvalitní, jako ta polská z OKNOPLASTU. Do té doby mohou pouze čeští výrobci mít jeden a ten samý argument a to: Ta nekupujte, ta jsou z POLSKA.

Kvalitní plastová okna a dveře jsou nedílnou součástí energetické úspory

Společnost EVOokna poskytuje komplexní servis v oblasti plastových oken a dveří, žaluzií, rolet, markýz, zimních zahrad a dalších prvků nezbytných pro dokonalý komfort vašeho bydlení a úsporu financí za energie.

Firma EVOokna spolupracuje s renomovanými dodavateli produktů špičkové kvality, které zaručují, že plastová okna, plastové dveře a další výrobky splňují veškeré platné normy, budou vám dlouho a dobře sloužit a splňovat požadavky na moderní design vhodný do každého interiéru. Jedním z hlavních partnerů je společnost OKNOPLAST Group, která patří mezi největší výrobce plastových oken a dveří v Evropě.

Plastová okna a dveře od OKNOPLAST Group

Německý profilový systém VEKA, který je použitý na plastová okna a plastové dveře od společnosti OKNOPLAST Group, vyniká vlastnostmi, díky kterým lze ušetřit nemalé peníze na energiích. Plastová okna a dveře jsou vyrobeny v nejvyšší kvalitě, mohou se chlubit dlouhou životností, maximální bezpečností, inovativním funkčním řešením a moderním designem. I proto se stala firma OKNOPLAST jedním z předních výrobců plastových oken a dveří v Evropě působící na více než 1450 prodejních místech v 8 zemích EU.

Stínící prvky mohou plnit i více funkcí současně

Horizontální či vertikální žaluzie jsou nezbytným funkčním doplňkem každého interiéru. Díky žaluziím můžete regulovat světlo v místnosti, chránit soukromí a vytvářet ve své domácnosti příjemnou atmosféru díky modernímu designu v mnoha dostupných barevných provedeních. Cenově dostupné žaluzie jsou navíc velmi jednoduché na údržbu i montáž pro každý typ okna či dveří.

Rolety jsou vyrobeny z vysoce kvalitního a velmi odolného hliníku plněného polyuretanovou pěnou. Díky propracovanému provedení plní hlinkové rolety nejen stínící, ale také tepelně a zvukově izolační a v neposlední řadě bezpečnostní funkci.

Markýzy vynikají kromě schopnosti zastínit i velké plochy venkovních prostor také možností doplnění o čidlo, díky kterému se markýza sama zasune při velkém větru, aby se zabránilo jejímu protržení.

Zimní zahrada rozšíří váš dům o další možnosti

Zimní zahradu lze vyžít k nejrůznějším účelům, od proskleného prostoru pro trávení volného času s rodinou či přáteli, přes jídelní kout s výhledem či skleník, až po prostor využívaný pro shromažďování tepla pro celý dům. Zimní zahrady vysoké kvality, pevnosti, odolnosti a estetické hodnoty dodává společnost EVOokna v 17 základních typech konstrukce, ze kterých si vybere každý to pravé řešení šité na míru jeho představám.

Pohleďme domu do očí

Od kdy se můžeme vlastně setkat v historii s okny? Původně bylo okna jen prostý otvor ve zdivu, který neměl výplň. Teprve později je začali lidé vyplňovat poloprůhlednou měchuřinou nebo mastným papírem. A i když sklo jako materiál bylo vynalezeno před více než 4000 lety před naším letopočtem, na skleněné tabule si lidstvo počkalo dalších 3000 let.

Zhruba v období gotiky se skleněné výplně skládaly z malých tabulek spojovaných olovem a následně vsazovaly do dřevěného rámu. Zde se setkáváme se skládáním kusů barevných skel, spojovaných olověnými páskami (vitráže), jenž dodnes obdivujeme v oknech katedrál či kostelů.

V 16. století, aristokraté požadovali ve svých velkolepých palácích výhled na své statky a tehdy se začala používat okna s pravoúhlým čirým sklem.

První okna se ještě nedala otvírat. Lidé se nejdříve pokusili otvírat jen malou část, aby se časem dopracovali k větším skleněným tabulím a celému otevíratelnému oknu.

Prvním materiálem okenních rámů bylo samozřejmě dřevo, které přetrvává dodnes. Dřevěná okna zůstala, ale změnil se nejen jejich profil, ale hlavně design rámu, do kterého se dnes vsazují dokonalejší izolační dvojskla a trojskla vyznačující se stále lepšími izolačními a tepelnými vlastnostmi.

V 70.tých letech se začala vyrábět první plastová okna, která měla dvou komorové profily s dorazovým těsněním. I to patří nesmazatelně do historie oken. Avšak těsnění, která se používala v minulosti, neměla takové fyzikálně mechanické vlastnosti a často docházelo k jejich rychlému zpuchření. Z toho to důvodu se v polovině 80.tých let vyvinulo středové těsnění, které mělo skrytou středovou gumu uvnitř rámu, aby bylo chráněno před nepříznivými klimatickými vlivy – hlavně kyselým deštěm. Pro těsnění EPDM jsou typické velmi dobré vlastnosti, splňující doporučení norem, které se týkají výplní stavebních otvorů:

Vysoká odolnost proti povětrnostním podmínkám jako je vlhkost, vodní pára a UV záření

Udržování pružnosti v teplotním rozsahu od -50°C do +120°C

Dlouhá doba stárnutí

Vysoká odolnost na působení agresivních chemických látek a rozpustných prostředků

Tři barvy: černá, šedá a hnědá – v závislosti na volbě barvy oken

Jak vybrat to správné okno, aby váš dům prokoukl ? Nedílnou součást domu tvoří okna. Jsou vystavována nejrůznějším povětrnostním vlivům, slunci, dešti, mrazu, silnému větru a těm musí být schopna odolávat i desítky let. Stárnou rychleji než dům a je třeba počítat s tím, že dříve či později bude jejich výměna nutností. A když okna již zcela doslouží, nebo se jejich oprava nevyplatí, přichází na řadu nákup oken nových.

Při výběru nových oken nelze opomenout fakt, že okna jsou součástí vnější tváře celého domu. Nejen jejich tvar, velikost, šířka profilů, barva, kování, anebo typ zasklení patří k významným konstrukčním prvkům všech budov. Na okenní konstrukce jsou však v dnešní době kladeny i další technické požadavky, které ovlivňují tvorbu optimálního vnitřního klimatu. Můžeme vzpomenout třeba větráky řízené vlhkostí či tlakové větráky, které regulují buď mechanicky nebo automaticky proudění vzduchu v místnosti a tím chrání stěny místností před vlhkostí způsobující nepříjemné plísně.

Vzhledem k tomu, že člověk stráví mezi 70 až 90% svého života v interiéru, je pro kvalitní život důležité dostatečné množství přirozeného denního světla. Aby místnost měla dostatek denního světla, měla by plocha prosklení tvořit asi desetinu až osminu podlahové plochy místnosti. Pro tyto účely začali výrobci využívat až o 30% lehčí 3 mm skla, jenž umožňuje vytvoření větších a atypických kontrukcí.

A co když se pak zahledíme do očí, pardon, do oken? Samozřejmě, že estetické vlastnosti oken jsou pro nás také důležité. Proč si krásný pohled z okna nezkrášlit ještě krásnými detaily okna?

No, není to krásný výhled !